Bilindiği üzere havaların ısınması nedeniyle, su ve gıda kaynaklı Akut Barsak Enfeksiyonlarında artışlar görülebilmektedir. Özellikle yaz aylarında gıdaların hazırlanması ve tüketime sunulmasında hijyen koşullarına gereken özenin gösterilmesi, kaynağı belli olmayan (kuyu, çeşme vb.) suların kullanılmaması, temiz içme suyunun tüketilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu kapsamda Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiş olup, bu konuyla ilgili hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
HALKIN YAPMASI GEREKENLER:
- Temiz gıda ve su tüketilmesi, kaynağı belli olmayan ve kirlendiğinden şüphelenilen suların kullanılmaması, içme suyunda bulanıklık veya koku gibi değişikler fark edildiğinde suyun kullanılmaması ve ilgililere haber verilmesi,
- Mahalle aralarında kontrolsüz çeşme, kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmesi,
- Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmaması,
- Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanların hemen temizliğinin yapılması, daha sonra da belirli periyodlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmesi ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonunun sağlanması,
- Herhangi bir ateşli hastalık veya ishal ortaya çıktığı zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması,
- Eğer su kesintisi olduysa; kesintiye dair çalışmaların yapıldığı sürede şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen kaynatılıp soğutularak kullanılması, kesinti sonrasında şebekeye verilen suyun berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılması,
- Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmesi,
- Çiğ sebze ve meyvelerin bol su ile iyice yıkanarak tüketilmesi,
- Yiyeceklerin dışarıda bırakılmaması uygun ortamlarda saklanması,
- Kanalizasyon suyuyla kontamine olmuş dere ve çay sularının bağ, bahçe sulamasında kullanımının önlenmesi.