Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından 10 Ekim olarak belirlenen “Dünya Ruh Sağlığı Günü” her yıl tüm dünyada kutlanıyor.
Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlendi. Bu tema çerçevesinde yeni neslin ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi konusunda farkındalık yaratmak üzere Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Ruh Sağlığı Birimi Şube Müdürü Derya AKSU BAYRAM, Psikolog Sevim BALCI,Çocuk Gelişimi Uzmanı Zehre ŞEN,Hemşire Nilgün GÜLŞEN Çocuk Gelişimi Uzmanı Nazlı BARAN, ,birim çalışanları Derya KATILMIŞ ve Remzi ERTOK, Kızılcahamam ilçesinde Halide Edip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gençler ile bir araya geldi.
DÜNYANI DEĞİŞTİRMEYE VAR MISIN?
Gençler arası iletişimi kuvvetlendirmek, kendilerini daha rahat ifade edebilmelerine destek olmak ve keyifli bir eğitim ortamı sağlamak amacıyla kaynaştırma oyunları ile etkinliğe başlandı.
Gençlerin problem çözme becerilerini değerlendirmek, geri bildirimler ile Psikolojik Dayanıklılık eğitimi yapmak üzere Eğitici Drama etkinliği yapıldı. Hazırlanan yaklaşık otuz adet "problem durumu" cümlesi çocuklara sunuldu. Kendilerine sunulan sepetten rastgele problem durumu seçen çocuklar, çıkan sorunu nasıl çözecekleri konusunda fikir yürüttü. Seçilen problem durumları gençlerin yoğunlukla ilgilerini çeken konulardı. Bu problem durumlarından bazıları;
*Sosyal medyada takip ettiğin kişiler devamlı yeni şeyler deniyor, mutlu anılar paylaşıyor. Ancak paylaşım yapacak kadar yeni şeyler yok hayatında.
* Ders çalışmak konusunda motivasyonun yok. Hayatında bir şeyleri değiştirmen gerektiğini düşünüyorsun.
* Sosyal medyadaki bir paylaşımın seni fenomen yaptı. Artık çok fazla kişi seni tanıyor ve takip ediyor.
* Ailen izin vermediği için hayalin olan spor kulübüne (yüzme,futbol,voleybol) yazılamadın.
* Yeterince güzel göründüğünü düşünmüyorsun. Son zamanlarda bunu sıklıkla düşünmeye başladın.
Tüm sorun cümlelerinin sonunda "Bu sana neler hissettirir?" ve "Bu duygu ile nasıl baş edersin?" soruları soruldu. Problem durumunun kendisinde yarattığı duygu ve bu duyguyu tolare edebilme becerisi gözlemlendi. Etkinliğin amacı doğrultusunda geribildirimlerle gençlere Psikolojik Dayanıklılık eğitimi verildi.
Ruh Sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli broşürler dağıtılarak etkinlik sonlandırıldı.